Brussel

Waar kun je buitenlandse diploma’s laten erkennen?

Het aantal mensen dat hun buitenlandse diploma wil laten erkennen als gelijkwaardig aan een Vlaams diploma, is sterk gestegen. Dit zorgt ervoor dat de wachttijden kunnen oplopen tot wel zeven maanden. Dat meldt ‘De Tijd’ op basis van cijfers van Naric-Vlaanderen, het officiële orgaan dat buitenlandse diploma’s onderzoekt en beoordeelt.

In vergelijking met vijf jaar geleden is er een stijging van 75 procent in het aantal aanvragen. Waar er vóór 2021 jaarlijks minder dan 5.000 aanvragen waren, liep dit aantal in 2023 op tot 7.500. Voor 2024 verwacht men zelfs meer dan 8.000 aanvragen.

Deze stijging is grotendeels te wijten aan een toename van aanvragen door Oekraïners, die goed zijn voor duizend extra dossiers per jaar. Ook het aantal aanvragen uit Afrika en Azië nam met 40 procent toe. Kameroen (+191 procent) en Tunesië (+67 procent) zijn de grootste stijgers in Afrika, terwijl in Azië vooral aanvragen uit Libanon (+142 procent) en Afghanistan (+108 procent) toenemen.

Een tijdrovend en arbeidsintensief proces:

Zonder erkenning kunnen mensen met een buitenlands diploma in Vlaanderen niet werken in het beroep waarvoor ze in hun land van herkomst zijn opgeleid. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen die willen weten of hun opleiding gelijkwaardig is aan een Vlaamse master in geneeskunde.

Het proces om een buitenlands diploma gelijk te stellen met een Vlaams diploma duurt gemiddeld 200 dagen. Het beoordelen van het niveau van een diploma, bijvoorbeeld of het als een bachelor of master wordt ingeschaald, neemt gemiddeld 80 dagen in beslag. Volgens de Vlaamse overheid is dit een tijdrovend en arbeidsintensief proces, waarbij voor een derde van de dossiers advies van een hogeschool of universiteit nodig is.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button