Luik

Wat kost 1 m³ water in België?

Wat bepaalt de kosten op je waterfactuur? Hoeveel verbruikt een gemiddeld huishouden? En waarom verschillen de prijzen per stad? Ontdek hoe je waterverbruik en -afvoer de hoogte van je waterfactuur beïnvloeden.

Prijs van kraanwater:

Je kunt geld besparen op je waterrekening door regenwater te gebruiken voor bepaalde toepassingen. Dit vermindert je gebruik van leidingwater. Om precies te weten hoeveel je bespaart, is het belangrijk om de huidige prijs van kraanwater te kennen en vooruit te kijken.

Wat kost water?

De gemiddelde kostprijs van leidingwater in Vlaanderen bedraagt momenteel, in 2023, ongeveer 5,55 euro per kubieke meter. Een kubieke meter water (1 m³) komt overeen met 1.000 liter. Hiermee kun je bijvoorbeeld:

  • 333 keer het toilet doorspoelen (met een gemiddelde spoeling van 3,5 liter).
  • 21 keer de wasmachine laten draaien (met een verbruik van 52 liter per wasbeurt).
  • 165 minuten douchen (7 tot 8 liter per minuut).

Een gemiddeld Vlaams huishouden, bestaande uit 2,4 personen, verbruikt jaarlijks ongeveer 75 kubieke meter leidingwater. Dit komt neer op een jaarlijkse waterfactuur van zo’n 415 euro. De gemiddelde dagelijkse kosten per huishouden bedragen daarmee 1,2 euro.

Toekomstige waterprijs:

Stijgingen in de waterprijs worden gereguleerd door de WaterRegulator. Waterbedrijven mogen hun tarieven niet zomaar aanpassen; ze mogen alleen de kosten dekken die verband houden met de productie en levering van drinkwater. De vraag blijft of de kosten voor waterproductie en -levering in de toekomst zullen toenemen.

Sinds 2017 wordt de ontwikkeling van drinkwatertarieven vastgelegd in het tariefpad 2017-2022. Hieruit bleek dat sommige leveranciers hun prijzen stabiel hielden (zoals Aquaduin en De Watergroep), terwijl andere leveranciers hun prijzen licht verhoogden (ongeveer 0,01 euro per kubieke meter per jaar).

Klimaatverandering vormt vandaag de dag een grote uitdaging. Vlaanderen zal waarschijnlijk te maken krijgen met veranderende neerslagpatronen. Bij langere periodes van droogte kan het moeilijker worden om de drinkwatervoorraad op peil te houden.

Om de waterkwaliteit en leveringszekerheid te garanderen, moeten drinkwaterbedrijven investeren in klimaatbestendige drinkwaterproductie. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van diverse bronnen zoals brak water en zeewater.

Voor de periode 2023-2028 geldt een nieuw tariefpad. Volgens voorlopige gegevens van De Watergroep en Farys zal de jaarlijkse stijging van de drinkwatertarieven tussen de 0,04 en 0,10 euro per kubieke meter liggen.

Daarom wordt er in onze berekeningen uitgegaan van een jaarlijkse verhoging van 0,07 euro per kubieke meter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button