Oost Vlaanderen

Belastingen in België en Nederland: Wat u moet weten

Waar betaal je belasting als je in België woont en in Nederland werkt?

België en Nederland staan bekend om hun hoge belastingdruk, die een van de hoogste binnen de Europese Unie is. Voor zowel particulieren als bedrijven kan de belasting oplopen tot 52% van het jaarinkomen.

Dit artikel biedt een overzicht van hoe de belastingheffing werkt voor zowel inwoners als niet-inwoners in deze twee landen, met bijzondere aandacht voor grensarbeiders en specifieke situaties zoals sporters.

1. Wat gebeurt er als ik in België woon, maar in een ander Europees land werk?

Als je in België woont maar buiten België werkt, kan je in beide landen belastingplichtig zijn: zowel in je woonland als je werkland. Echter, door dubbelbelastingverdragen die België met elk EU-land heeft afgesloten, wordt dubbele belasting voorkomen. Dit betekent dat je slechts in één land belasting betaalt over hetzelfde inkomen, afhankelijk van de overeenkomst.

De specifieke voorwaarden variëren per land en soort inkomen. Het is daarom van groot belang om het juiste verdrag te raadplegen dat op jouw situatie van toepassing is. Als inwoner van België moet je jaarlijks aangifte doen van al je wereldwijde inkomsten, inclusief inkomen uit werk in andere landen.

Als je volgens het verdrag recht hebt op vrijstelling van belasting in België, kun je dit aangeven bij je belastingaangifte.

2. Belasting als je in België werkt maar in een ander Europees land woont:

Als je in België werkt en in een ander EU-land woont, moet je een niet-inwonersaangifte doen in België. België zal belasting heffen over het inkomen dat je in het land verdient, tenzij er een uitzondering geldt op basis van het belastingverdrag met jouw woonland.

Als België geen belastingplicht oplegt op jouw inkomen, kun je vrijgesteld zijn van aangifte, afhankelijk van de overeenkomst tussen de landen.

3. Belastingverdragen met buurlanden:

België heeft specifieke afspraken met buurlanden zoals Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk om dubbele belasting te voorkomen. Als je in België woont maar in een van deze landen werkt, betaal je belasting in het werkland.

Voor grensarbeiders geldt een uitzondering in het belastingverdrag met Frankrijk, waarbij Franse grensarbeiders die dagelijks de grens oversteken en in België werken, alleen belasting betalen in hun woonland Frankrijk. Deze regeling geldt echter alleen voor grensbewoners en loopt af in 2033.

Inwoners van Nederland, Luxemburg of Frankrijk kunnen, afhankelijk van hun situatie, nog steeds gebruik maken van persoonlijke belastingvoordelen als hun Belgische inkomen minder dan 75% van hun totale beroepsinkomsten bedraagt.

4. Belastingplicht voor buitenlandse sporters in België:

Buitenlandse sporters die in België optreden, zijn belastingplichtig voor de inkomsten die ze hier verdienen, op voorwaarde dat ze meer dan 30 dagen per jaar in het land verblijven.

Voor kortere verblijven wordt een bronheffing van 18% toegepast op hun inkomsten. Sporters die minder dan 30 dagen in België zijn, hoeven geen aangifte te doen, tenzij ze ervoor kiezen, wat voordelig kan zijn als het belastingtarief lager uitvalt dan de 18% voorheffing.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button