Hoeveel geld is beschermd bij de bank?
Onlangs hebben honderdduizenden Belgen het geld teruggekregen dat ze hadden geïnvesteerd in de populaire staatsbon van september 2023. Stel je voor dat je daardoor opeens meer dan 100.000 euro op één bank hebt staan, wat meer is dan het maximale bedrag dat beschermd wordt door de wettelijke depositogarantie. Kom je dan in aanmerking voor een tijdelijke hogere bescherming?
Verhoogde bescherming in Nederland:
Iedereen die geld stort bij een bank binnen de Europese Unie heeft de garantie dat hij zijn tegoeden tot een bepaald bedrag kan terugkrijgen als de bank failliet gaat. In de hele EU, inclusief België, is dat bedrag minimaal 100.000 euro per persoon en per bank. Dat laatste is belangrijk – daar komen we later op terug.
Als EU-lidstaat heeft Nederland ook een wettelijke depositogarantie, maar sinds 1 september is de bescherming daar in bepaalde gevallen tijdelijk verhoogd met 500.000 euro, bovenop de bestaande 100.000 euro. Is dat ook het geval in België? En valt de uitbetaling van de staatsbon onder een van deze uitzonderingen?
Recht op extra bescherming?
Ook in België zijn er uitzonderingen waarbij je recht hebt op een verhoogde depositobescherming. Niet alleen voor 100.000 euro, maar tijdelijk (voor zes maanden) tot 600.000 euro per persoon en per bank. Dit geldt bijvoorbeeld als het geld rechtstreeks gekoppeld is aan de verkoop of aankoop van een privéwoning, mits het gaat om je hoofdverblijfplaats. Je moet houder zijn van de rekening waarop het geld is gestort en bij een aankoop moet het compromis ondertekend zijn.
Daarnaast heb je recht op de tijdelijke verhoogde garantie als de betrokken deposito’s verband houden met bepaalde levensgebeurtenissen zoals pensioen, invaliditeit, ontslag of overlijden (met uitzondering van een erfenis). Ook als een verzekering je als privépersoon heeft uitbetaald of als je een vergoeding hebt ontvangen als slachtoffer van een strafbaar feit of gerechtelijke dwaling.
Wat met het geld van je staatsbon?
Nee, dat is geen geldige reden om aanspraak te maken op de tijdelijke verhoging naar 600.000 euro per persoon en per bank. Ook in Nederland geldt dit niet. Integendeel, door de recente wijzigingen in het depositogarantiestelsel, is Nederland juist bezig België in te halen.
Een mogelijke oplossing?
Het maximum van 100.000 euro geldt per persoon. Dat betekent dat als jij en je partner een gezamenlijke rekening hebben met daarop 200.000 euro, dit bedrag voor de garantie wordt verdeeld over jullie beiden, elk volgens jullie aandeel in het geld. Op die manier kan het volledige bedrag van 200.000 euro beschermd zijn. Let wel, de depositogarantie van 100.000 euro per persoon geldt voor al je tegoeden bij de bank, inclusief zichtrekeningen, spaarrekeningen, kasbons en bankobligaties uitgegeven vóór 2 juli 2014.
Spreiding over verschillende banken: pas op!
De depositogarantie geldt per bank. Dus als je meer dan 100.000 euro bij één bank hebt, is het slim om je geld over meerdere banken te spreiden. Let echter op: als je klant bent bij BNP Paribas Fortis, Hello Bank! en Fintro, ben je slechts voor maximaal 100.000 euro beschermd, omdat deze merken vallen onder dezelfde moedermaatschappij, BNP Paribas Fortis.
In België zijn er ook banken die onder een ander Europees depositogarantiestelsel vallen. Door je geld bij deze instellingen te deponeren, kun je je risico verder spreiden.