Nieuws

Banken Strijden Voor Staatsbonmiljarden Met Verhoogde Rentes: Wat Je Moet Weten

Een paar dagen voordat het geld van de succesvolle staatsbon van vorig jaar vrijkomt, hebben de meeste grootbanken zich in de strijd geworpen om een deel van de miljarden binnen te halen. Veel banken hebben speciale termijnrekeningen met verhoogde rentes gelanceerd. Hieronder een overzicht van de aanbiedingen van verschillende banken.

Vorig jaar meldden meer dan een half miljoen mensen zich aan voor een eenjarige staatsbon, goed voor een recordbedrag van 21,896 miljard euro. Dit bedrag komt volgende week woensdag vrij, samen met de netto-rente van 2,81 procent, wat de totale som op meer dan 22,5 miljard euro brengt.

In een poging om dit kapitaal te herwinnen, hebben verschillende banken speciale acties opgezet. ING zette begin deze week de toon door een termijnrekening te introduceren met een brutorente van 3,8 procent op een jaar. Klanten die zich de afgelopen maand hebben geregistreerd, ontvangen zelfs 4 procent rente.

Belfius heeft gereageerd met een vergelijkbaar product. De bank biedt termijnrekeningen aan met een looptijd van 6 maanden of 1 jaar en een brutorente van 3,8 procent.

KBC volgt met een soortgelijk aanbod en lanceert een kasbon en twee termijnrekeningen met een rente van 4 procent bruto op 6 maanden en 3,8 procent bruto op 13 maanden. Dit aanbod geldt echter alleen voor nieuw binnenkomend geld, niet voor geld dat al bij de bank staat.

Keytrade Bank en Beobank hebben beide een eenjarige termijnrekening met een brutorente van 3,4 procent op de markt gebracht. Beobank biedt daarnaast ook een termijnrekening van 3,8 procent bruto op 6 maanden aan.

Deutsche Bank heeft de rente op haar termijnrekeningen van 3 en 6 maanden verhoogd tot 3,8 procent, maar dit aanbod geldt alleen voor inlagen vanaf 100.000 euro. Voor een uitgebreid overzicht van de verschillende termijnrekeningen en andere spaarproducten kunt u terecht op spaargids.be.

Verzekeraar AXA biedt een zogenaamd Tak 44-aanbod aan, dat een spaarverzekering met een gegarandeerde rente van 2,5 procent combineert met een beleggingsverzekering en eventuele winstdeelneming. Argenta heeft besloten om geen “eenmalige stunts” aan te bieden en volgt de concurrentie niet.

Waarom doen banken dit?

Volgens VRT-journalist Steven Rombaut willen banken er alles aan doen om de 22 miljard euro te recupereren die ze vorig jaar aan de staatsbonnen zijn kwijtgeraakt. “Spaargeld is voor hen een goedkope grondstof, waarmee ze bijvoorbeeld leningen kunnen verstrekken.”

Volgende week dinsdag wordt de rente van de nieuwe staatsbon bekendgemaakt. Deze eenjarige staatsbon zal waarschijnlijk niet kunnen tippen aan de termijnrekeningen die de banken aanbieden, aldus Rombaut. “Termijnrekeningen met een brutorente van 3,8 procent brengen netto 2,66 procent op, terwijl de staatsbon waarschijnlijk minder dan 2 procent zal opleveren. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) lijkt zijn doel te hebben bereikt: banken meer rente laten betalen.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button