Nieuws

De kans op een federale regering vóór de verkiezingen lijkt nihil

Is dat een strategisch voordeel of juist een politiek risico?

Na een korte crisis in de onderhandelingen over de federale regering, is Bart De Wever, voorzitter van N-VA, opnieuw aangesteld als formateur. Toch lijkt het nu onwaarschijnlijk dat er vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober een federale overeenkomst zal worden bereikt. Is dit een slimme zet om de zaken even te laten rusten, of moet De Wever binnenkort rekening houden met nieuwe uitdagingen?

Zal de federale formatie zeker worden uitgesteld tot na de lokale verkiezingen?

Het lijkt er sterk op. Met nog slechts zes weken te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen, is de kans klein dat er voor die tijd nog compromissen kunnen worden gesloten. De campagne begint op volle toeren te draaien, en in de laatste weken voor de verkiezingen wordt het praktisch onmogelijk om politieke overeenkomsten te bereiken.

Daarnaast maakt de nieuwe aanpak van de onderhandelaars een deal voor 13 oktober hoogst onwaarschijnlijk. De cruciale thema’s uit De Wevers supernota worden pas na de verkiezingen opnieuw besproken.

Wat met de Europese deadline van 20 september?

Hoewel er een Europese deadline is voor het indienen van de begroting, is deze niet zo strikt als eerder werd voorgesteld. Volgens Steven Van Hecke, professor Europese politiek aan de KU Leuven, was de strenge deadline vooral bedoeld om de ernst van de situatie te benadrukken. In werkelijkheid heeft België enige speling bij het indienen van de begroting, zolang het land in dialoog blijft met de Europese Commissie.

De Commissie is zich bewust van de complexe politieke situatie in België en staat in bepaalde gevallen toe dat de deadline wordt verschoven.

Zal het de onderhandelende partijen schaden dat er geen federale regering is vóór de verkiezingen?

Het positieve momentum van de regeringsvorming is enigszins verdwenen sinds de recente crisis. Dit kan de onderhandelende partijen tijdens de verkiezingen parten spelen. Ze hadden naar de verkiezingen kunnen trekken met de boodschap dat zij wél in staat zijn om akkoorden te sluiten en de politiek te hervormen, maar die kans is nu kleiner.

Voor N-VA en Bart De Wever kan dit een negatieve invloed hebben, aangezien het lijkt alsof hij er als hoofdonderhandelaar niet in is geslaagd om tot een overeenkomst te komen.

Welke impact kan de verkiezingsuitslag hebben op de onderhandelingen?

De uitslag van de verkiezingen kan een belangrijke indicator zijn voor de onderhandelende partijen. De provinciale verkiezingsresultaten zullen waarschijnlijk een weerspiegeling geven van de nationale verhoudingen en kunnen de onderhandelingen beïnvloeden. Afhankelijk van de resultaten kunnen partijen hun strategie aanpassen, wat de onderhandelingen kan bemoeilijken of juist versoepelen.

Kan coalitievorming op lokaal niveau voor extra moeilijkheden zorgen?

Lokale coalitiegesprekken kunnen inderdaad de federale formatie bemoeilijken. Partijvoorzitters spelen soms ook op lokaal niveau een rol, wat de federale onderhandelingen kan vertragen. Lokale coalities kunnen bovendien de sfeer aan de onderhandelingstafel beïnvloeden, zeker in belangrijke steden zoals Antwerpen.

Wat zijn de voordelen van het uitstellen van de formatie tot na de verkiezingen?

Door de formatie uit te stellen, kan de campagne eerst worden afgerond, wat de druk op de partijen vermindert. Na de verkiezingen kunnen de partijen zich richten op de komende vier jaar en zijn ze wellicht bereid om compromissen te sluiten zonder de angst om afgestraft te worden door de kiezers.

In samenvatting: het uitstellen van de federale regeringsvorming tot na de lokale verkiezingen lijkt een verstandige zet om de politieke rust te bewaren, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor de betrokken partijen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button